România-Ucraina-Republica Moldova
Program de Cooperare Transfrontalieră
www.ro-ua-md.net
Biserica Sf. Nicolae – sat Dracenţi raionul Kiţmani anul 1810
Este una din Bisericile de tip casă foarte răspândite în Bucovina în secolele XVI –XIX. Prin arhitectura sa biserica este o clasică reprezentare triptică - (pridvor - naos - altar), construită din buşteni de molid despicaţi în două. În exterior capătul cilindric al naosului nu este vizibil, se ascunde sub panta înaltă a acoperişului din draniţă, de aceea biserica se aseamănă cu o casă tipică din mediul rural.
Interiorul bisericii este specific bisericii ortodoxe. În pronaos - icoane cu diverse scene biblice, picturi populare naive, prapori şi cruci de procesiune. Un loc central îl ocupă iconostasul în cinci rânduri. Iconostasul iniţial care a fost pictat în ulei (culori) nu s-a pastrat. Iconostasul actual este compozit, constituit din icoane şi din diferite fragmente de iconostas sculptate datând din sec. XIX- XX – strânse de prin bisericile bucovinene dezafectate în anul 1980. În altar, cel mai sfinţit loc al bisericii, se găseşte prestolul cu o cruce, potirul cu Sfintele Daruri şi vasul pentru aghiazmă, alte elemente liturgice şi o multitudine de alte obiecte bisericeşti.
Interiorul - naosul bisericii - sat Dracenţi raionul Kiţmani
Interiorul bisericii este tipic unei biserici ortodoxe. În centru se află catapeteasma (iconostasul) - " Imaginea cu martorii cereşti cu reprezentare umană" Catapeteasma cu icoanle de sfinţi este o ilustrare vizibilă a Împărăţiei Cerurilor celei nevăzute. Pe iconostas se materializează faptele şi episoadele esenţiale din viaţa Sfintei Familii.
„Uşile Împărăteşti” conţin pe lângă sculptura de pe margine un medalion în care este reprezentată tradiţional Bunavestire (Blahoviştania) precum şi imaginea celor patru evanghelişti cu diferite simboluri.
Uşile Diaconeşti au reprezentaţi pe arhanghelul Gavriil (dreapta) respectiv arhanghelul Mihail (stânga). În dreapta porţilor se află icoana „Iisus Hristos” şi a „Sfântului Nicolae”. Icoana Patronului Bisericii (a Hramului) se află totdeuna la margine în partea dreapta. În partea stângă se află icoana „Născătoarea de Dumnezeu cu Pruncul” şi „Sf. Dimitrie”. Deasupra se află „Cina cea de Taină” şi „Cele Douăsprezece Praznice” din ciclul evanghelic. Mai sus „Hristos Pantocratorul Marele Arhiereu” şi rândul cu „Sfinţii Apostoli”. Deasupra rândului cu apostoli sunt reprezentaţi proroocii iar mai sus icoana „Domnul Savaot”.
În faţa Iconostasului Sfeşnicele şi Analogul – un fel de măsuţă cu o parte înclinată pe care se puneau icoanele şi Sf.Cruce la închinare sau servea ca suport pentru cărţile bisericeşti. În timpul Slujbei de Cununie, Analogul era înconjurat de către miri. Pe pereţi sunt expuse icoane. De-a lungul pereţilor se află bănci.